Vinç Halatları

ozel-vinc-halatlari-izmit-celik-halat-boom-crane_ropes
Vinçlerde kullanılan halatlarda
,
– Yük için gerekli halat taşıma kapasitesi,
– Aşınma dayanımı,
– Yorulmaya karşı dayanım,
– Dönmeye karşı dayanım,
– Korozyona karşı dayanım
çok önemlidir.

 

Halat Kompozisyonları

Genellikle serbest yükün kaldırma ve indirme işleminde 18×7 kompozisyonlu lif özlü dönmeyen halatlar, gemi veya kum vinçlerinde ise 6×36 Warrington Seale lif özlü halatlar kullanılır. Özellikle kargo halatlarında aşınma dirençleri ile çarpma dayanımları çok önemlidir. Bu özellikler korozyondan daha fazla önem arz ettiğinde 6×19 filler lif özlü paralel kompozisyonlu siyah (galvanizlenmemiş) halatlar da kullanılabilir.

Özellikle gergi halatlarında korozyon önem taşıdığından bu uygulamalarda 6×24+7 lif özlü ve galvanizli halatlar tercih edilebilir. Gemi güverte vinçlerinde ise genel özellikler 6×36 WS lif özlü ve galvanizli halatların iyi netice verdiği görülmüştür.

Standart halat olarak tabir edilen 6x19ST(1+6+12) ve 6×37 ST(1+6+12+18) kompozisyonlu halatların vinçlerde kullanılması durumunda ciddi risklerin alınmasına, halatların erken ve ani kopmasına neden olurlar. Bu yüzden bu kompozisyonlu halatların vinçlerde kullanılması sakıncalıdır.

 

Genel Özellikler

Halatlar belli aralıklarla yağlanmalıdır. Vinç halatları, kullanılmadan önce 1-2 saat boşta çalıştırılarak tellerin yerlerine oturmaları sağlanmalıdır. Özellikle dönmeyen (nufleks) halatlarda çarpma ve darbelerden kaçınılmalı ve bu halatlar kısa boy kullanımlarda kesilen uçlar işlem öncesi mutlaka ve kalıcı bir şekilde bağlanmalıdır. Kullanım öncesi ve kullanım sırasında muhtemel problemlerin önlenmesi ve halat performansının arttırılabilmesi için bu kataloğun 1.2.10 Dönmez Halatlar ile ilgili bölümünde belirtilen hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır.

Posted on by izmithalat in Sektörler